Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Ενεργειακή απόδοση των κτιρίων

Ψηφίστηκε η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων
24/04/2009









Ψηφίστηκε από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο η αναθεώρηση της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Στο μέλλον όλα τα κτίρια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, θα πρέπει να παράγουν από ανανεώσιμες πηγές, την ενέργεια που θα χρειαστούν να καταναλώσουν. Επίσης τα κράτη μέλη θα πρέπει να καταρτίσουν σχέδια δράσης για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων. Η Κομισιόν θα χρηματοδοτήσει όσους θελήσουν να κατασκευάσουν κτίρια που θα έχουν ενεργειακή αυτονομία και δεν θα ρυπαίνουν το περιβάλλον.


Η οδηγία 2009/28 του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου εγκρίθηκε την 23 η Απριλίου 2009 και αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από την δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαικής Ενωσης. Ιδιαιτέρως επισημαίνουμε την εκτίμηση αρ.43 σελ.L.140/21 σύμφωνα με την οποία "Προκειμένου να τονωθεί η συμβολή μεμονωμένων πολιτών στους στόχους που καθορίζονται με την παρούσα οδηγία, οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να εξετάσουν την δυνατότητα να αντικαταστήσουν τις εγκρίσεις με απλή κοινοποίηση στον αρμόδιο φορέα όταν εγκαθιστούν αποκεντρωμένα συστήματα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.


Επίσης στην εκτίμηση 47 επισημαίνομε το σημείο " ..... Τα εν λόγω μέτρα θα πρέπει να ενθαρρύνονται σε ευρύτερη κοινοτική κλίμακα και παράλληλα να προωθείται η χρήση ενεργειακά αποδοτικότερων εφαρμογών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στους οικοδομικούς κανονισμούς και κώδικες" . Το ίδιο προβλέπεται και στο εδάφιο 4 του άρθρου 13 " Στους οικείους οικοδομικους κανονισμούς και κώδικες, τα κράτη μέλη εισάγουν κατάλληλα μέτρα για να αυξήσουν το μερίδιο κάθε μορφής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στον οικοδομικό τομέα" και σε επόμενη παράγραφο......." Το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2014, τα κράτη μέλη απαιτούν, στους οικείους οικοδομικούς κανονισμούς και κώδικες ή με άλλο τρόπο με ισοδύναμο αποτέλεσμα, κατά περίπτωση, τη χρήση στοιχειώδους επιπέδου ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στα νέα κτίρια και στα υφιστάμενα που υποβάλλονται σε σημαντική ανακαίνιση".


Στο εδάφιο 5 του άρθρου 13 καθορίζεται η 1η Ιανουαρίου του 2012 η ημερομηνία προσαρμογής των Δημοσίων κτιρίων στην παραπάνω απαίτηση.


Παραθέτουμε στην συνέχεια τις θεσεις της Greenpeace που καταδικάζουν κάποιες συντεχνιακές πρακτικές του ΤΕΕ καθώς και την απάντηση του ΤΕΕ καθώς και κάποιες προσωπικές μας σκέψεις.



GREENPEACE


Αφήστε τον ήλιο να λάμψει!
Ιούνιος 01, 2009

Η συντεχνιακή λογική απειλεί το εκκολαπτόμενο πρόγραμμα οικιακών φωτοβολταϊκών.
Τον κίνδυνο να καταρρεύσει το νέο πρόγραμμα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στον οικιακό-κτιριακό τομέα πριν καν ξεκινήσει, επισημαίνει η Greenpeace. Αιτία η διατύπωση συντεχνιακών αιτημάτων που θέτουν εκ νέου επιπλέον γραφειοκρατικά εμπόδια και ανεβάζουν αναίτια το κόστος των φωτοβολταϊκών για τους οικιακούς καταναλωτές.

Στα μέσα Μαΐου, το Υπουργείο Ανάπτυξης εξήγγειλε ένα πρόγραμμα για την ενίσχυση των μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων που εγκαθίστανται σε κτίρια κατοικιών και μικρών επιχειρήσεων. Πέραν των οικονομικών-φορολογικών κινήτρων, το πρόγραμμα αυτό υπόσχεται και άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων που σήμερα καθιστούν δύσκολη την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών. Η ανακοίνωση αυτή χαιρετίστηκε ως ιδιαίτερα θετική, αφού επιτέλους η Ελλάδα προτίθεται να πράξει ό,τι με επιτυχία έκαναν άλλες χώρες εδώ και χρόνια.

Ατυχώς όμως, το ΤΕΕ με ανακοίνωσή του στις 28-5-2009 ήρθε να βάλει νάρκη σε αυτές τις θετικές εξελίξεις, προτείνοντας μία σειρά συντεχνιακών αιτημάτων που, αν γίνουν αποδεκτά, θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στη δημιουργία νέων γραφειοκρατικών εμποδίων και στην αύξηση του κόστους των εγκατεστημένων φωτοβολταϊκών συστημάτων. Κάτι τέτοιο θα ακύρωνε στην πράξη τις πρόσφατες εξαγγελίες του ΥΠΑΝ.

Συγκεκριμένα, το ΤΕΕ προτείνει μία σειρά από μελέτες και επιτροπές που, όπως έχει δείξει η διεθνής εμπειρία από την εγκατάσταση εκατομμυρίων φωτοβολταϊκών συστημάτων, δεν χρειάζονται σε τίποτα. Ο μόνος λόγος ύπαρξής τους είναι να δικαιολογούν αμοιβές μηχανικών πέραν αυτών που ο καταναλωτής ήδη πληρώνει για την εγκατάσταση του συστήματος. Όλα τα πρακτικά θέματα που θέτει το ΤΕΕ στην ανακοίνωσή του, είτε έχουν λυθεί διεθνώς εδώ και χρόνια, είτε προβλέπονται ήδη από την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία! Ο εξοπλισμός που κυκλοφορεί σήμερα στην ελληνική αγορά πληροί τις διεθνείς και ευρωπαϊκές προδιαγραφές, η μελέτη για την εγκατάσταση γίνεται από μηχανικούς των εταιριών που εμπορεύονται και εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά, η δε ΔΕΗ δεν συνδέει φωτοβολταϊκά στο δίκτυό της χωρίς την υπογραφή ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη που πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις. Εκατοντάδες μηχανικοί έχουν ήδη εκπαιδευτεί από τις εταιρίες που εμπορεύονται και εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά ώστε να είναι έτοιμοι να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες ενός τέτοιου προγράμματος.

“Η μόνη χρησιμότητα για όσα προτείνει το ΤΕΕ είναι να δικαιολογήσει επιπλέον αμοιβές μηχανικών. Αν γίνουν αποδεκτά όσα απαράδεκτα εισηγείται, τότε ο απαιτούμενος χρόνος εγκατάστασης ενός μικρού οικιακού φωτοβολταϊκού θα είναι αρκετοί μήνες, ενώ θα διπλασιαστεί σχεδόν το κόστος! Την ώρα που καταβάλλεται διεθνώς προσπάθεια για να μειωθεί δραστικά το κόστος των φωτοβολταϊκών και να γίνουν προσιτά στους πολίτες, το ΤΕΕ εισηγείται παράλογες αυξήσεις του κόστους για υπηρεσίες που δεν χρειάζονται πρακτικά σε κανένα”, επεσήμανε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Η Greenpeace διαθέτει εδώ και 12 χρόνια ένα μικρό φωτοβολταϊκό σύστημα στα γραφεία της. Η εγκατάστασή του απαίτησε λίγες μόνο ώρες και καλούμε οποιονδήποτε να ελέγξει την τεχνική αρτιότητά του. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού και ουδόλως συμβάλλουν στην ανάπτυξη των καθαρών πηγών ενέργειας και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η Greenpeace καλεί τα συναρμόδια υπουργεία ΥΠΑΝ, ΥΠΟΙΟ και ΥΠΕΧΩΔΕ να οριστικοποιήσουν άμεσα την κοινή υπουργική απόφαση στη λογική της απλοποίησης των διαδικασιών και να μην υποκύψουν σε συντεχνιακά αιτήματα που ουδόλως βοηθούν τη χώρα και το περιβάλλον. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών βλέπει ιδιαίτερα θετικά την προοπτική εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στα σπίτια. Ας αφήσουμε επιτέλους τον ήλιο να λάμψει!


--------------------------------------------------------



ΘΕΣΕΙΣ ΤΕΕ



Δελτίο Τύπου TEE
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

2 Ιουνίου 2009

Αφήστε τον ήλιο να λάμψει, αλλά χωρίς σκιές…

Με αφορμή την χτεσινή ανακοίνωση της Greenpeace αναφορικά με το πρόγραμμα οικιακών φωτοβολταϊκών, το ΤΕΕ έχει να παρατηρήσει τα εξής:
Η θεσμοθέτηση της δυνατότητας εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στις κατοικίες ήταν πάγιο αίτημα του ΤΕΕ, το οποίο με τις τεκμηριωμένες θέσεις και συγκεκριμένες προτάσεις πέτυχε να αλλάξει η αρνητική, έως πρότινος, στάση της κυβέρνησης. Μάλιστα, προς αυτή την κατεύθυνση το ΤΕΕ συνεργάστηκε συστηματικά τα τελευταία χρόνια με τους παραγωγούς τέτοιων συστημάτων.
Χαιρόμαστε που η Greenpeace δεν διαφωνεί, αν και – ατυχώς – πριν περίπου δυο χρόνια πρόβαλλε, περίπου ως πανάκεια για την εξοικονόμηση ενέργειας, την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, όταν το ΤΕΕ τόνιζε ότι είμαστε αντιμέτωποι με την «ενεργειακή φτώχεια» και κατά συνέπεια θα έπρεπε να προκριθούν λύσεις που θα μείωναν το κόστος της ενεργειακής δαπάνης των ελληνικών νοικοκυριών, υποβάλλοντας πολλές συγκεκριμένες προτάσεις προς τους αρμοδίους.
Σήμερα η Greenpeace – κατά την άποψή μας – ακολουθεί και πάλι λάθος κατεύθυνση, παραγνωρίζοντας ότι:
· Δεν είναι δυνατόν γενικευμένα και αδιακρίτως να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά συστήματα σε κτίρια – ακόμη και σε μη άρτια και μη οικοδομήσιμα οικόπεδα, όπως διατείνονται οι αρμόδιοι ! – χωρίς σαφείς προδιαγραφές, που θα διασφαλίζουν το περιβάλλον (από ουσιαστική και αισθητική άποψη), την ασφάλεια κτιρίων και εγκαταστάσεων, το δημόσιο συμφέρον και πάνω απ’ όλα δεν θα διασφαλίζεται ο καταναλωτής ως την καταλληλότητα, επάρκεια και το κόστος της εγκατάστασης.
· Όλα αυτά – και φανταζόμαστε ότι θα συμφωνεί η Greenpeace – είναι ευθύνη του κράτους, που δεν είναι δυνατόν να εκχωρηθεί (ή να υποκατασταθεί) στις (από τις) ιδιωτικές εμπορικές επιχειρήσεις και τις προδιαγραφές που εκείνες έχουν συντάξει για τα προϊόντα τους. Άρα το κράτος οφείλει να συντάξει σαφείς προδιαγραφές που θα καλύπτουν όλες αυτές τις περιπτώσεις και κυρίως τους πολίτες.
· Σε κάθε περίπτωση η εγκατάσταση κάθε τέτοιου συστήματος δεν μπορεί να γίνεται δίχως άδεια, αλλά και χωρίς τον έλεγχο από δημόσια υπηρεσία. Είναι υποχρέωση, επίσης του κράτους, να προβλέψει διαδικασίες σύντομες και αντιγραφειοκρατικές, ώστε το πρόγραμμα να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν.
· Οι μελέτες – και φανταζόμαστε ότι σε αυτό δεν διαφωνεί η Greenpeace – δεν αυξάνουν το κόστος σε καμιά περίπτωση, αντίθετα μειώνουν το κόστος κάθε επένδυσης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι βέβαιο, ότι το κόστος της μελέτης ενσωματώνεται στο συνολικό κόστος εγκατάστασης και προσφέρεται ως «πακέτο» από τις εμπορικές επιχειρήσεις. Άρα ο διαχωρισμός του κόστους της μελέτης από το κόστος της προμήθειας και εγκατάστασης, απλώς θα διασφαλίζει τον καταναλωτή ότι θα επιλεγεί η πλέον άρτια, επαρκής για τις ανάγκες του και οικονομική λύση, ενώ δεν θα τον επιβαρύνει με επιπλέον κόστος.
Υπό το πρίσμα όλων αυτών, προκαλεί κατάπληξη το επιχείρημα περί συντεχνίας που προβάλλει με την ανακοίνωσή της η Greenpeace, δηλώνοντας κατά τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι το ΤΕΕ επιθυμεί και επιδιώκει την ταχύτερη δυνατή εφαρμογή του προγράμματος οικιακών φωτοβολταϊκών, αλλά και διακηρύσσοντας προς κάθε κατεύθυνση: «Αφήστε τον ήλιο να λάμψει, αλλά χωρίς σκιές που θα ακυρώνουν την περιβαλλοντική και ενεργειακή τους αξία».


------------------------------------------


Απορίες Αθ.Ζούλια


Τι άραγε γίνεται στις άλλες χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης που έχουν αναπτύξει εκατομμύρια συστήματα (φωτοβολταικά - αιολικά κλπ) εδώ και πάρα πολλά χρόνια?

Προσωπικά διαθέτω σχετικά βιβλία με οδηγίες τοποθέτησης και ανάπτυξης συστημάτων εκμετάλλευσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κάθε μορφής (ήλιος,αέρας,γεωθερμία, κινήσεις θαλασσίων ρευμάτων) τουλάχιστον εδώ και είκοσι χρόνια .
Υπάρχουν άραγε εκεί οι επιτροπές και παραεπιτροπές του ΤΕΕ? Ενας απλός ιδιώτης αρχιτέκτονας και ένας μηχανολόγος ηλεκτρολόγος σύμβουλοι του κάθε ιδιοκτήτη δεν είναι αρκετοί?

Εχει άραγε κάποιο νόημα το να ελέγχονται τα συστήματα και από τις κρατικές επιτροπές πολεοδομίας, απαρτιζόμενες στην πλειοψηφία τους από νέους μηχανικούς διαφόρων ειδικοτήτων, που θα καταλήξει να κάνουν τους ελέγχους που αναφέρει το ΤΕΕ ? Οι αναμφισβήτητα ειδικοί της ΔΕΗ ή των άλλων Υπηρεσιών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας δεν φθάνουν?

Μήπως θα πρέπει να κάνουμε μιά προσπάθεια σαν Σύλλογος Αρχιτεκτόνων να εκφράσουμε τις σωστές απόψεις μας, σαν συμβουλές για αισθητική ένταξη των μικρών απλών συστημάτων στα υπάρχοντα κτίρια και να προσπαθήσουμε να εντάξουμε στον ΓΟΚ διατάξεις για την πρόβλεψη τέτοιων συστημάτων στα νέα κτίρια αλλά και στα παλαιά , στα πλαίσια μιας ουσιαστικής πράσινης και βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής για ενεργειακά αυτόνομα κτίρια ? Κάτι τέτοιο άλλωστε απαιτεί και η πρόσφατη Οδηγία του Ευρωπακού Κοινοβουλίου.
Πάντως σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνουν οι αρχιτέκτονες αντιπαθείς στις οργανώσεις και στους φίλους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της πράσινης Αρχιτεκτονικής, όπως φοβάμαι ότι έχει αρχίσει να γίνεται το ΤΕΕ με τις τελευταίες άτυχες παρεμβάσεις του.





Δεν υπάρχουν σχόλια: